Kategoriler
DİN

Hz. Muhammed’in Kısaca Hayatı(İlkokul İçin)

Hz.Muhammed’in hayatı kısaca ödev olarak arayan ilkokul 4.sınıf öğrencileri için Peygamberimizin hayatını sizler için derledik. İlkokul 4.sınıflara özel kısaca özet halinde Hz. Muhammed’in hayatı…

Hz. Muhammed’in Kısaca Hayatı ÖZET

Hz. Muhammed (s.a.v.) 571 yılında Mekke´de doğdu. Doğmadan önce babası Abdullah´ı daha sonra da 6 yaşındayken annesi Âmine´yi kaybettiği için dedesi Abdulmuttalib´in yanında büyüdü. Küçük yaşlardan itibaren ticarete atıldı. Peygamber olmadan önce Mekke´de yaşayan ve puta tapan insanlara karşı çıktı ve güzel ahlakı, dürüstlüğü, adâleti ile tanınarak “el-Emîn: En emniyetli kişi” sıfatını aldı.

25 yaşında iken Hz. Hatice ile evlendi. Hz. Hatice´den Kasım, Abdullah, Zeynep, Rukiye, Ümmü Gülsüm, Fatıma adında 6 çocuğu oldu. Kasım ve Abdullah küçük yaştayken vefat etti. 

610 senesinde Ramazan ayının 17. günü Hira Mağrası´da vahiy meleği Cebrail (a.s.) geldi ve ona ilk vahiy oku emrini verdi. Böylece Hz. Muhammed‘e (s.a.v.) 40 yaşında peygamberlik verilmiş oldu.

622 senesinde Mekke´den Medine´ye hicret etti. 

624 yılında müşriklerle yapılan ilk savaş olan Bedir Savaşı´nı yönetti ve kazandı.

625 yılında yapılan Uhud Savaşı´na katıldı. 627 yılında Hendek Savaşı´nda müşrikleri tekrar yendi.

628 yılında Mekkeli Müşriklerle Hudeybiye Anlaşması imzalandı.

630 yılında Mekke´nin fethi gerçekleşti. Mekke´nin fethinden sonra Arap yarımadası hızlı bir şekilde Müslümanların kontrolü altına girdi. Müslümanlar ve putperest Arap kabileleri arasında 630 yılında gerçekleşen Huneyn Savaşı´nı Müslümanlar kazandı.

Hz. Muhammed (s.a.v.) son kez Müslümanlarla beraber 632 yılında hacca gitti ve buna Veda Haccı adı verildi. Veda Haccı´nda 100 bin Müslümana veda niteliğinde konuşan Hz. Muhammed (s.a.v.) 632 yılında Medine´de vefat etti. Kabri Medine´de Ravza-ı Mutahhara´da bulunmaktadır.

Kategoriler
EĞİTİM

2019 Anaokulu Kayıtları Ne Zaman?

2019 anaokulu kayıtları ne zaman başlıyor? 2019 anasınıfı kayıtları ne zaman? Bu sene yani 2019-2020 Eğitim Öğretim yılında anaokuluna gidecek olan çocukların velileri anaokulu kayıtlarının ne zaman yapılacağını merak ediyor. İşte anasınıfı ve anaokulu kayıtları ile ilgili merak edilen soruların cevapları, kayıt ücretleri, kayıt sorgulama ve dahası…

2019 anaokulu kayıtları ne zaman

2019-2020 Eğitim Öğretim yılı 16 Eylül 2019 Pazartesi günü başlayacak ve bu sene okula başlayacak öğrencilerin kayıtları okullar kapanır kapanmaz başlayacak. Peki anaokulu kayıtları ne zaman başlıyor. İşte detaylar…

Konu Başlıkları:
Anaokulu Nedir?
Anasınıfı Nedir?
2019 Anasınıfı Kayıtları Ne Zaman?
Anasınıfı Kayıtlarında İstenen Belgeler
Anaokulları Ücretsiz mi?

2019 Anaokulu Kayıtları Ne Zaman?

Okullar bu sene 14 Haziran 2019 Cuma günü kapanacak. Okulların kapanması ile de anasınıfı ve anaokulu kayıtları başlayacak. Yani bu sene 2019 anaokulu ve anasınıfı kayıtları HAZİRAN ayında başlayacak. Anasınıf ve Anaokulu kayıtlarında artık çocuğunuzun hangi anaokuluna kayıt olacağını e okul üzerinden öğrenebileceksiniz.Milli Eğitim Bakanlığının yaptığı çalışma ile anasınıfına kayıt olacak öğrencilerin bilgileri e okul üzerinden oturduğu bölgeye en yakın anaokuluna aktarılacak. Fakat anasınıfı ve anaokulu zorunlu olmadığı için isteyen öğrenciler sisteme kayıt olacaklar.

2019 Anaokulu Kayıtları Nasıl Yapılacak?

eokul anaokulu ve anasınıfı kayıt sorgulama yaptıktan sonra kayıt yapacağınız anasınıfı veya anaokuluna giderek ön kayıt yaptıracaksınız. Daha sonra ise kesin kayıt yaparak anaokuluna kayıt yaptırmış olacaksınız.

e okul Anasınıfı anaokulu kayıt sorgulamak için TIKLA >

Anaokulu Nedir?

Anaokulu ve Anasınıfı hep karıştırılıyor. Anaokulu bağımsız olarak açılmış ve bünyesinden hem 1.sınıfa hazırlanacak anasınıfı öğrencileri hem de daha küçük yaştaki çocukların kayıt olacağı kurumlardır. Anaokuluna kayıt yaşı 3-6 yaş arası olarak belirlenmiştir. Daha küçük yaştaki çocuklar ise kreşe kayıt olabilir.

Anasınıfı Nedir?

Anasınıfı bir sonraki yıl 1.sınıfa başlayacak çocukların ilkokula hazırlanması amacı ile açılmış sınıflardır. Normalde anasınıfı kayıt yaşı olarak 48 aylık ile 65 aylıklar belirlenmiştir. Fakat 1.sınıfa gidecek öğrenciler de rapor veya dilekçe ile anasınıfına kayıt olabilir. Anasınıflar bağımsız anaokullarında olduğu gibi İlkokul, Ortaokul ve Lise bünyesinde de açılabilir. A

2019 Anaokulu Kayıtlarında İstenen Belgeler

2019 anasınıfı kayıtlarında hangi belgeler isteniyor… Anasınıfına kayıtlarda öğrenci ve velilerden istenen belgeler şu şekilde sıralanmıştır…

Öğrenci Nüfus Cüzdanı
Öğrenci Velisi Nüfus Cüzdanı
Aşı karnesi
Nüfus Kayıt Örneği
Öğrenci Fotoğrafı
Kırtasiye malzemeleri

2019 Anasınıfı Kayıt Yaşı

Velilerin en çok merak ettiği konu ise kaç doğumluların yani kaç yaşındaki çocuklarına anaokuluna başlayacağı. 2018 yılında kaç doğumlular anaokuluna kayıt yaptırabilir? Ana sınıfına kayıt yapabilmeniz için çocuğunuzun 48-66 ay arasında olması gerekiyor. 66 ayı dolduran çocuklar 1.sınıfa başlayacaklardır…

2019 Anaokulu Kayıtları Sorgulama

Anaokulu kayıtları artık adrese dayalı olarak yapılıyor. Yani öğrencinin ikamet adresinden en yakın okuluna kayıt yaptırması isteniyor. İlkokul 1.sınıfta olduğu gibi evinize en yakın anaokulu yada anasınıfına kayıt yaptırabilirsiniz. Bu nedenle meb e okul üzerinden anaokulu adrese dayalı kayıt sorgulama yaparak hangi okula kayıt olduğunu öğrenebilirsiniz. e-okul.meb.gov.tr sitesinden T.C. Kimlik No ile anaokulu kayıt sorgulama yapabilirsiniz.

2019 Anasınıfı Ücretsiz mi?

Anaokulunu kayıt yaptıracak olan veliler bu sene anaokulu kayıtları ücretsiz mi merak ediyor. Anaokulu henüz zorunlu olmadığı için ücretsiz değil. Önümüzdeki yıllar için anaokullarının ücretsiz olması ile ilgili planlama yapılıyor. Ama bu sene için kayıtların ücretsiz olacağı ile ilgili bir açıklama yapılmadı.

ANAOKULU KAYIT ÜCRETLERİ SİZCE YÜKSEK Mİ?
ANAOKULU ÜCRETSİZ OLMALI MI?
ANAOKULU ZORUNLU OLMALI MI?

Kategoriler
DİN

Hz. Muhammed’in Aile İçi İletişimine Örnekler

Ortaokul 5.sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde Hz. Muhammed’in Aile İçi İletişim konusunda Hz. Muhammed’in Aile İçi İletişimine Örneklerini sizler için derledik.

Ders: Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
Konu: Hz. Muhammed’in Aile İçi İletişimine Örnekler
Sınıf: 5

Hz. Muhammed’in Aile İçi Örnek Davranışları ve Aile İçi İletişim Örnekleri

Hz. Muhammed, ailesi içerisindeki davranışlarıyla, tüm aile bireylerine örnek olmuştur. Onun ailesine karşı davranışları, bize de aile hayatımızda nasıl davranacağımız konusunda örnek oluşturmaktadır.

Kısa Örnekler:

  • Hz. Muhammed (s.a.s) her zaman eve girerken selam verirdi.
  • Çocuklara çok şefkatli ve merhametli bir şekilde davranır ve onlar ile şakalaşırdı.
  • Eşine çok sadık ve kibar bir şekilde yaklaşırdı.
  • Önemli kararlar almadan önce tüm aile bireyleri ile danışırdı.Danışarak iş yapmayı severdi.
  • Ev işlerinde eşine yardım ederdi
  • Ailesi ile şakalaşır onları sevindirirdi.
  • Aile fertleri arasında asla ayrım yapmazdı.
  • Akraba ve hastaları ziyaret ederdi.
  • Misafirlere cömert davranıp, ikramda bulunurdu.

Uzun Örnekler:

  • Peygamberimiz, aile bireylerini çok severdi. Örneğin, o kendisi küçükken ölmüş olan annesini hiçbir zaman unutmamış ve sürekli mezarını ziyaret etmiştir. 
  • Peygamberimiz, ilk eşi Hz. Hatice’yi çok severdi. Kendisine ilk vahiy geldiğinde heyecan içinde eşi Hz. Hatice’nin yanına koşmuştu. Hz. Hatice, ona moral ve destek vermiş ve ilk Müslüman olmuştu.
  • Peygamberimiz, aile bireyleriyle kavga etmemiş veya onlarla tartışmamıştır. Çünkü o, aile bireylerini sever ve onlara değer verirdi. O, çok iyi bir aile reisi, şefkatli ve hoşgörülü bir babaydı.
  • Hz. Peygamber, aile bireyleri ile her zaman uyumlu olmuş, onların düşüncelerine önem vermiştir. Sık sık, hanımlara ve çocuklara nazik davranmak gerektiğini söylemiştir.
  • Peygamberimiz, çocuklarıyla da yakından ilgilenir, onlara olan sevgisini her fırsatta gösterirdi. Oğlu İbrahim, Medine’nin kenar semtinde oturan bir süt annenin yanında kalırdı. Peygamberimiz onun yanına gider, onu kucaklar, öper, koklar ve geri dönerdi. 
  • Torunları Hasan ve Hüseyin’i de çok severdi. Torunları, onun sırtına çıkarak binek oyunu oynarlardı. Peygamberimiz, onları omuzlarına alarak gezdirirdi. Bir gün Sevgili Peygamberimiz, namaz kılarken secdeye yatmış ve torunlarından biri gelip sırtına binmişti. Torunu sırtından kalkana kadar peygamberimiz secdeden kalkmamıştı.
  • Bir aile içerisinde, bireyler birbirlerine yardımcı olurlar. Örnek bir insan olarak Hz. Peygamber de ev işlerine yardımcı olmaktan hoşlanırdı. Ev halkı ve arkadaşları onun bütün işlerini yapmaya hazır olduğu hâlde, peygamberimiz bunu istemezdi.
  • Bir gün birisi, Hz. Ayşe’ye, peygamberimizin işlerinde neler yaptığını sordu. Hz. Ayşe, onun bizzat ev işleriyle meşgul olduğunu söyledi. Peygamberimiz, elbiselerini yamar, evi süpürür, keçileri sağar, çarşıdan alışveriş yapar, ayakkabılarını ve delik su kaplarını tamir ederdi. Develeri bağlar, onların yemlerini verirdi. Ev işlerine yardım ederdi. Arkadaşlarının da bu konuda kendisini örnek almalarını isterdi.
  • Anne babanın çocukları arasında ayrım yapması, aile mutluluğunu azaltır. Peygamberimiz de bir baba olarak, aile bireylerine eşit davranmış, aralarında ayrım yapmamıştır. O, herkese hak ettiği değeri verirdi. Aile içinde kimseyi ayıplamaz, küçük düşürmezdi. Yanlış davranışları bile güzellikle çözerdi. O dönemde, kız çocukları, erkek çocuklarından ayrı tutulurdu. O, erkek çocukların üstün görülme anlayışını yıkmıştır.
  • Peygamberimizin aile bireyleri arasındaki davranışlarına şu olay çok güzel bir örnektir. Hz. Ali şöyle anlatır:“Hz. Peygamber, bizi ziyaret etmişti. Yanımızda geceledi. Hasan ve Hüseyin de uyuyorlardı. Bir ara Hasan, su istedi. Derhâl kalkan Hz. Peygamber, su kabından su aldı. Çocuğa vermek için getirmişti ki, o sırada uyanmış olan Hüseyin, hemen bardağı alıp su içmek istedi. Hz. Peygamber, ona vermeyip önce Hasan’a verdi. Bunun üzerine, Fatma dayanamayarak, Hasan’ı Hüseyin’den çok seviyorsun, deyince, hayır ilk defa o istedi, cevabını verdi.” Peygamberimizin çocuklarına, torunlarına, hanımlarına karşı güzel davranışları bizlere de örnek olmalıdır. 

Kategoriler
EĞİTİM

12 Mart İstiklal Marşının Kabulü İle İlgili Yazı ve Şiirler

12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulü ile ilgili yazı ve şiirleri sizler için derledik. Yazımızın devamında İstiklal Marşının kabulü kısaca yazı ve şiirler ile ilgili resimleri bulabilirsiniz.

Milli marşımız İstiklal Marşı 12 Mart 192 yılında kabul edilmiştir. İşte İstiklal Marşının kabulü ile ilgili yazımız ve şiirler…

İstiklal Marşının Kabulü İle İlgili Yazı

İstiklâl Harbi’nin millî bir ruh içerisinde kazanılması imkânını sağlamak amacıyla 1921’de bir güfte yarışması düzenledi. Yarışmaya toplam 724 şiir katıldı. Mehmet Akif Ersoy “Milletin başarılarının para ile övülemeyeceğini” düşündüğü için yarışmaya katılmak istememiştir. Maarif Vekili Hamdullah Suphi Bey’in kendisine yazdığı 5 Şubat 1921 tarihli davet mektubu ile yarışmaya katılmıştır.

Mehmet Akif Ersoy yazdığı şiiri bakanlığa teslim ettikten sonra, Hamdul­lah Suphi Bey, Âkif’in şiirinin önce cephede asker arasında okunma­sına karar verdi. Batı Cephesi Komutanlığına gönderilen şiir, askerin beğenisini kazandı. İstiklâl Marşı, 17 Şubat 1921 tarihinde Hakimiyet-i Milliye ve Sebilürreşad gazetelerinde yayınlandı, on iki gün sonra ise Konya’da Öğüt gazetesinde yer aldı

Ön elemeyi geçen yedi şiir 12 Mart 1921’de Mustafa Kemal’in başkanlığını yaptığı meclis oturumunda tartışmaya açıldı. Mehmet Âkif’in şiiri meclis kürsüsünde Hamdullah Suphi Bey tarafından okundu. Şiir okunduğunda milletvekilleri büyük bir heyacana kapıldı ve diğer şiirlerin okunmasına gerek görülmedi. Bazı mebusların itirazlarına rağmen Mehmet Akif’in şiiri coşkulu alkışlarla kabul edildi.

Mehmet Âkif, kazandığı beş yüz liralık ödülü yoksul kadın ve çocuklarına iş öğreterek yoksulluklarına son vermek için kurulan Darülmesai’ye bağışladı.

İstiklal Marşının Kabülü Şiirleri

İstiklal Marşı 10 Kıta

Korkma! Sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak,
Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak.
O benim milletimin yıldızıdır, parlayacak;
O benimdir, o benim milletimindir ancak.

Çatma, kurban olayım, çehreni ey nazlı hilal!
Kahraman ırkıma bir gül; ne bu şiddet, bu celal?
Sana olmaz dökülen kanlarımız sonra helal…
Hakkıdır, Hakk’a tapan milletimin istiklal.

Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım,
Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım.
Kükremiş sel gibiyim, bendimi çiğner, aşarım,
Yırtarım dağları, enginlere sığmam, taşarım.

Garbın afakını sarmışsa çelik zırhlı duvar,
Benim iman dolu göğsüm gibi serhaddim var.
Ulusun, korkma! Nasıl böyle bir imanı boğar,
“Medeniyet” dediğin tek dişi kalmış canavar

Arkadaş! Yurduma alçakları uğratma sakın,
Siper et gövdeni, dursun bu hayâsızca akın.
Doğacaktır sana vadettiği günler Hakk’ın,
Kim bilir, belki yarın belki yarından da yakın.

Bastığın yerleri “toprak” diyerek geçme, tanı,
Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı.
Sen şehit oğlusun, incitme, yazıktır atanı,
Verme, dünyaları alsan da bu cennet vatanı.

Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda?
Şüheda fışkıracak, toprağı sıksan şüheda.
Canı, cananı, bütün varımı alsın da Hüda,
Etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüda.

Ruhumun senden İlahî, şudur ancak emeli:
Değmesin mabedimin göğsüne namahrem eli.
Bu ezanlar, ki şehadetleri dinin temeli,
Ebedî, yurdumun üstünde benim inlemeli.

O zaman vecdile bin secde eder, varsa taşım,
Her cerihamdan, İlahî, boşanıp kanlı yaşım,
Fışkırır ruhumücerret gibi yerden naaşım,
O zaman yükselerek arşa değer belki başım.

Dalgalan sen de şafaklar gibi ey şanlı hilal!
Olsun artık dökülen kanlarımın hepsi helal.
Ebediyen sana yok, ırkıma yok izmihlal.
Hakkıdır, hür yaşamış bayrağımın hürriyet;
Hakkıdır, Hakk’a tapan milletimin istiklal.

İstiklal Marşı’nın Kabulü ile İlgili MEB sayfası için TIKLA >>>

İSTİKLAL MARŞI’NI DİNLERKEN ŞİİRİ

Borazanbaşı, borazanbaşı,
Akşamları batan güne karşı
Alışılmış bir ibadet gibi
Çaldığınız o İstiklâl Marşı
Yıllardır her kulakta yer etmiş
Gür nağmeleriyle tutarken arşı,
Az rastlanır bir huşu içinde
Ayakta dinleriz bütün çarşı.
Hayal gibi, vehim gibi bir şey
Sanki memleketin dağı taşı
En sadık bekçisi tarihimin
Kesilir ansızın naşı.
Bu meçhul askerlere mahşeriyle
Hatırlatır o yaman savaşı.
Yanık türkülerinden biliriz
Yemen çölünü, Sarıkamış’ı.
Kurduna, kuşuna sor söylesin,
Neydi Türk’ün o günü, telâşı.
Karalar giymişti Anadolu,
Kan bir yandan, bir yandan gözyaşı…
Sürmedi çok şükür o kıyamet,
Gecenin birinde fecre karşı
Güneşten evvel doğdu ufukta
Mustafa Kemal’in altın başı.

İSTİKLAL MARŞININ KABULÜ ŞİİRİ

Çarpışıyordu yurdun dört yanında Mehmetçikler
Can veriyordu milleti için birer birer
Nice ocaklar söndü yaşandı nice keder
Kanlarımızla başardık bizimdir bu zafer
Almıştık milletçe bu yurdu memleketi
Anlatılmalıydı bu zafer bu ulu sevgi
Toplandı şairler yazmak için İstiklali
Bütün vatandan yüzlerce şiir geldi

Mehmet Akif yazmıştı en güzelini
Ama istemiyordu o ödülü hediyeyi
Para için mi yazmıştı bu şiiri
Sadece vermek istiyordu millete en iyisini

Ama Mehmet Akif kararından emindi
Bu marşa ödül verilmesi ona uygun değildi
İşe koyuldu sonunda mecburen Hasan Basri
İkna edecekti, şiiri vermekte Mehmet Akifi

TBMMde okunurken Akifin şiiri
Heycanlandırdı dinleyen bütün Meclisi
Ayakta alkışladı bütün milletvekilleri
Anlatıyordu bu şiir kazanılan zaferi

Mehmet Akifin şiiri coşkuyla karşılandı
Bu yüce Türk Milletinin artık bir marşı vardı
Yankılanacaktı buzafer, unutturmayacaktı savaşı
İnletecekti tüm yurdu, inletecekti Türk Halkını

Sahiplenmedi Akif bu şiiri, yüce marşı
Millete hediye ettiğini nasıl kendine alırdı
Kitabınada koymadı, istesede yapamazdı
Çünkü yüce milletin kalbine gömdü bu marşı

Yoktu bestesi marşın,ama istiyordu Türk Halkı
Kemal Paşa duymuştu Üngörü, Ankaraya çağırdı
Ulu marşa güzel bir beste yazdı
Sevmişti Türk Halkı, besteyi bağrına bastı

En sonunda marşımız, bestesiyle hazırdı
Yıllarca ulusumuzun göğsünü kabarttı
Zor günlerde millete oldu moral kaynağı
Her mısrasında milleti, coşkuyla ayağa kaldırdı

İSTİKLAL MARŞINI DİNLERKEN

Borazanbaşı, borazanbaşı,
Akşamları batan güne karşı
Alışılmış bir ibadet gibi
Çaldığınız o İstiklâl Marşı
Yıllardır her kulakta yer etmiş
Gür nağmeleriyle tutarken arşı,
Az rastlanır bir huşu içinde
Ayakta dinleriz bütün çarşı.
Hayal gibi, vehim gibi bir şey
Sanki memleketin dağı taşı
En sadık bekçisi tarihimin
Kesilir ansızın naşı.
Bu meçhul askerlere mahşeriyle
Hatırlatır o yaman savaşı.
Yanık türkülerinden biliriz
Yemen çölünü, Sarıkamışı.
Kurduna, kuşuna sor söylesin,
Neydi Türkün o günü, telâşı.
Karalar giymişti Anadolu,
Kan bir yandan, bir yandan gözyaşı
Sürmedi çok şükür o kıyamet,
Gecenin birinde fecre karşı
Güneşten evvel doğdu ufukta
Mustafa Kemalin altın başı.
Cahit Sıtkı TARANCI

ŞİİR

İstiklâl Marşıyla çınlayan dağlar;
Bak bulut hudut boyunda görünmez oldu.
Yurdumun rengini andıran bağlar;
O zümrüt yeşile bürünmez oldu.

Yusuf MARDİN

İSTİKLÂL MARŞIMIZ

Vatan millet aşkını
Yaşarız hep O’nunla,
Ay yıldızlı bayrağım
Dalgalanır marşımla.

Eşi yoktur dünyada
Benim asil soyumun,
Sembolüdür her mısra
Milletimin ruhunun.

Dalga dalga göklerde
Marşım ile bayrağım,
Marşım ile doğdum ben
Marşım ile yaşarım.

Atila Çakıroğlu

BAYRAĞIM

Atalarım, gökten yere 
İndirmişler ay yıldızı, 
Bir buluta sarmışlar ki
Rengi şafaktan kırmızı.

Onun ateş kırmızısı 
Ne gelincik, ne de gülden, 
Türk oğlunun öz kanıdır 
Ona bu al rengi veren.

Ay yıldızı, gökyüzünün 
Ayla yıldızından yüksek 
Türk’ün alın yazısıdır;
Türk’tür onu yükseltecek.

Vazifemdir bayrağımı 
Üstün tutmak her bayraktan. 
Can veririm, kan dökerim 
Vazgeçemem ben bu haktan.

Hasan Ali Yücel

BAYRAK

Ey mavi göklerin beyaz ve kızıl süsü,
Kız kardeşimin gelinliği, şehidimin son örtüsü,
Işık ışık, dalga dalga bayrağım!
Senin destanını okudum, senin destanını yazacağım.

Sana benim gözümle bakmayanın
Mezarını kazacağım.
Seni selâmlamadan uçan kuşun
Yuvasını bozacağım.

Dalgalandığın yerde ne korku, ne keder…
Gölgende bana da, bana da yer ver.
Sabah olmasın, günler doğmasın ne çıkar:
Yurda ay yıldızının ışığı yeter.

Savaş bizi karlı dağlara götürdüğü gün
Kızıllığında ısındık;
Dağlardan çöllere düştüğümüz gün
Gölgene sığındık.

Ey şimdi süzgün, rüzgârlarda dalgalı;
Barışın güvercini, savaşın kartalı
Yüksek yerlerde açan çiçeğim.
Senin altında doğdum.
Senin altında öleceğim.

Tarihim, şerefim, şiirim, her şeyim:
Yer yüzünde yer beğen!
Nereye dikilmek istersen,
Söyle, seni oraya dikeyim!

Arif Nihat ASYA

2018-2019 İstiklal Marşı Kabulü ile ilgili şiirler ve İstiklal Marşı Kabulü ile ilgili yazıyı sizler için derledik. Sizlerde kendi yazdığınız veya beğendiğiniz en güzel kısa-uzun İstiklal Marşı Kabulü şiirlerini YORUM bölümünden yazabilirsiniz. İstiklal Marşının Kabulü ile ilgili düşüncelerinizi yazabilirsiniz.

Kategoriler
SOSYAL BİLGİLER

Yaşadığınız Bölgenin Ekonomik Faaliyetleri Nelerdir?

Ortaokul 5.sınıf Sosyal Bilgiler dersinde Çevremizdeki Ekonomik Faaliyetler konusunda geçen “yaşadığınız bölgenin ekonomik faaliyetleri” konulu ödevi…

Ders: Türkçe
Konu: Ekonomik Faaliyetler
Sınıf: 5

Yaşadığınız Bölgedeki Ekonomik Faaliyetler

Bu ödev için bölge bölge ekonomik faaliyetleri sıraladık. Hangi bölgede oturuyorsanız o bölgenin ekonomik faaliyetlerini inceleyebilirsiniz.

1- Marmara Bölgesi Ekonomik Faaliyetler

Sanayi tarım, hayvancılık, balıkçılık, madencilik ve turizmdir.

2- Ege Bölgesi Ekonomik Faaliyetler

Ege bölgesindeki ekonomik faaliyetlerine baktığımızda turizm, sanayi, tarım, hayvancılık, arıcılık, balıkçılık, madencilik.

3- Akdeniz Bölgesi Ekonomik Faaliyetler

Akdeniz bölgesindeki en önemli ekonomik faaliyet turzimdir, diper ekonomik faaliyetler ise tarım, hayvancılık, madencilik, sanayi ve ormancılıktır.

4- Karadeniz Bölgesi Ekonomik Faaliyetler

Karadenizde özellikle tarım önde gelen ekonomik faaliyettir. Özellikle çay, fındık üretimi gibi. Bunun dışında ormancılık, balıkçılık, ve madencilik…

5- İç Anadolu Bölgesi Ekonomik Faaliyetler

İç Anadolu bölgesi ekonomik faaliyetleri tarım, hayvancılık, sanayi ve turizmdir.

6- Doğa Anadolu Bölgesi Ekonomik Faaliyetler

Tarım, hayvancılık, arıcılık, madencilik, sanayi ve turizmdir.

7- Güneydoğu Anadolu Bölgesi Ekonomik Faaliyetler

Tarım, madencilik, hayvancılık, sanayi ve turizmdir.

Kategoriler
FEN BİLİMLERİ

Tam Gölge Nedir? Tam Gölgeyi Etkileyen Faktörler

Ortaokul 5.sınıf fen bilgisi dersinde geçen tam gölge nedir, tam gölgenin oluşumu, tam gölgeyi etkileyen faktörler ve değişkenler ile tam gölge örnekleri ile ilgili yazımız.

İşte 5.sınıf tam gölge konu anlatımı ve örnekleri…

Konu: Tam gölgenin nasıl oluştuğunu gözlemleyerek basit ışın çizimleri ile gösterme
Sınıf: 5
Ders: Fen Bilimleri

Tam Gölge Nedir?

Işık saydam olmayan bir cisme geldiğinde arkasına geçemez. Cismin arkasında oluşan ışıksız bölgeye tam gölge denir. 

Işık bazı maddeleri geçemez. Bu tür maddelere opak madde denir. Tam gölge de opak bir cisim nedeniyle hiç ışık almayan bölgelerde oluşur. 

Tam Gölgenin oluşabilmesi için neler gereklidir?

1- Işık
2- Saydam olmayan(opak) cisim

Tam Gölgeyi Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Gölgenin oluşmasında engelin ışık kaynağına veya perdeye olan uzaklığı gölgenin boyutunu değiştirir.

GÖLGE KÜÇÜLÜR

  • Opak cisim ışık kaynağından uzaklaşıyorsa
  • Opak cisim perdeye yaklalıyorsa

GÖLGE BÜYÜR

  • Opak cisim ışık kaynağına yaklaşıyorsa
  • Opak cisim perdeden uzaklaşıyorsa

Yukarıda da gördüğünüz gibi opak cismin hareketi gölgenin oluşumunu etkiler.

Güneş ve Ay tutulması Tam Gölge Olayına Örnek midir?

Güneş Tutulması Nedir?

Güneş, ay ve dünya aynı hizada iken AY, GÜNEŞ ile DÜNYA arasına girer ve Gün eşten gelen ışık dünyaya tam olarak ulaşamaz ve Ay’ın gölgesi dünya üzerine düşer. Bu olaya güneş tutulması denir. Burada Işık kaynağı GÜNEŞ, Opak cisim AY ve Perde ise Dünya olmaktadır.

Yukarıda gördüğnüz görselde ayın gölgesi dünya üzerine düşer ve tam gölge oluşur.

Ay Tutulması Nedir?

GÜNEŞ, AY ve DÜNYA aynı hizada iken DÜNYA, Ay ve Güneş arasına girer ve Dünya’nın gölgesi Ay üzerine düşer. Bu olay ay tutulmasıdır.

Bu yazımızda 5.sınıf tam gölge konu anlatımı ve fen bilimleri ışığın yayılması ve gölge konusunu detaylı bir şekilde sizlere verdik. Konu ile ilgili sorularınızı yorum bölümünde yazabilirsiniz. Diğer fen bilgisi konu anlatımları için tıklayın

Kategoriler
İNKILAP TARİHİ

Siyasi Alanda Yapılan İnkılaplar Nelerdir?

Ortaokul 8.sınıf İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinde işlenen konulardan ” Siyasi Alanda Yapılan İnkılaplar Nelerdir ?” konusu ile ilgili detaylı bilgi yazımızın devamında. İşte siyasi alanda yapılan inkılaplar ve etkileri konulu ödev…

Siyasi Alanda Yapılan İnkılaplar Nelerdir Madde Madde

  1. Ankara’nın Başkent Oluşu (27 Aralık 1919)
  2. Saltanatın Kaldırılması (1 Kasım 1922)
  3. Cumhuriyetin İlanı (29 Ekim 1923)
  4. Halifeliğin Kaldırılması (3 Mart 1924)
  5. Anayasal değişiklikler
  6. Çok Partili Sisteme Geçiş

Ankara’nın Başkent İlan Edilmesi

Siyasi alanda yapılan inkılaplara baktığımızda ilk olarak 27 Aralık 1919 yılında Ankara’nın başkent ilan edilmesini görüyoruz. Ankara’da hem milli mücadele yönetiliyordu hem de ilk meclis burada kuruldu. Cumhuriyet de burada ilan edildi.

Saltanatın Kaldırılması

Siyasi alanda yapılan inkılaplardan belki de en önemlilerinden birisi Saltanatın kaldırılmasıdır. Cumhuriyet’in ilanından önce Halifelik ve Saltanat birbirinden ayrılarak 1 Kasım 1922 de Saltanat kaldırılarak cumhuriyet için büyük bir adım atıldı.

Cumhuriyet’in İlanı

23 Nisan 19120 de açılan Türkiye Büyük Millet Meclisinde 29 Ekim 1923 te Cumhuriyet ilan edildi. Böylece egemenlik kayıtsız şartsız milletin olmuş, devlet başkanı, rejim ve hükümet sorunu çözülmüştür.

Anayasa Değişiklikleri

1923 yılında 1921 anayasasından bazı değişiklikler yapılmıştır. Yapılan değişiklikler
– Devletin rejimi Cumhuriyettir
– Ankara başkenttir.
– Dil Türkçe ve din İslam’dır

Halifeliğin Kaldırılması

3 Mart 1924 te halifelik kaldırılarak teokratik düzen sona ermiştir.

Çok Partili Sisteme Geçiş Denemeleri

Çok partili rejim denemelerinde siyasi partiler kurulmuştur. Çok partili rejim denemeleri 1924’te Terakkiperver Cumhuriyet Fırkasının kurulması ile başladı. Ancak Türkiye, çok partili hayata 1946 yılında Demokrat Partinin kurulmasıyla geçmiştir.

İşte kurulan partiler
– Cumhuriyet Halk Fırkası
– Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası
– Serbest Cumhuriyet Fırkası

Siyasi alanda yapılan inkılaplar nelerdir, siyasi alanda yapılan inkılapların etkileri neler olmuştur kısaca sizlere aktardık. Konu ile ilgili sorularınızı ve düşüncelerinizi yorum bölümünden yazabilirsiniz. Diğer ödevleri için TIKLA

Kategoriler
EĞİTİM

Bisikletin Tarihçesi Kısaca

Günümüzde hem spor hem de ulaşım aracı olarak kullanılan bisiklet acaba nasıl bulundu? Bisiklet ne zaman kim tarafından bulundu, Bisikletin tarihçesi kısaca özeti sitemizde….

Özellikle çocukların severek bindiği ve yetişkinlerinde hafta sonu spor etkinliği için kullandığı bisikletler yapıldığı günden buyana hiç kaybetmemiştir.Bisiklet denilince iki tekerlek üzerinde seyahat aklımıza gelse de ilk çıktığında bisiklet ne için kullanılıyordu. İlk bisikleti kim buldu? İlk bisiklet ne zaman icat edildi. İşte bisiklet hakkında merak edilenler…

Bisikletin Tarihçesi, Bisikletin İcadı

Bisiklet ilk kez 1791 yılında Fransa’da ortaya çıkmıştır. İlk bisiklet fikri Fransız Sivrac Kontu oyuncak olarak düşünmüş ve bisikleti icat etmiş kabul edilir. İşte o bisiklet…

Kayıtlarda ilk bisiklet sürüşü ile ilgili bilgi 12 Haziran 1817’de Almanya’nın güneybatısında yer alan Mannheim kenti olarak ortaya çıkıyor. 32 yaşındaki Alman aristokrat Baron Karl von Drais, 200 yıl önce ilk bisiklet sürüşünü gerçekleştirdi. İşte ilk bisiklet resmi…

Daha sonraki bisiklet çalışamalrına baktığımızda günümüzdeki bisiklet formuna kavuşturan çalışma 1839 yılında İngiltere’nin Dumfries bölgesinde, Courthill kasabasında demircilik yapan İskoçya’lı Kirkpatrick Macmillan tarafından yapıldı. Yaklaşık 27 kilo ağırlığında olan bu bisikletin iskeleti tamamen tahtadan oluşuyordu. Ön tarafında bir at başı bulunan bisikletin tekerlekleri demirdendi. Ön tekerleğin çapı 80 cm, arka tekerleğin ise 105 cm idi. Bisikleti hareket ettirmek için, kranklar aracılığıyla arka tekere bağlanmış pedallar kullanılıyordu. Bu bisiklet bildiğiniz gibi ön teker büyük arka teker küçüktü. Biraz komik görünse de günümüzdeki bisikletlerin çıkmasına fayda sağlamıştır.

1839 yılında İskoçyalı demirci tarafından geliştirilen bisiklet, 1852 yılında pedallı yeni sistemi ile velespit olarak Fransa’da ortaya çıkmıştır. Pedal ve tekerlek devri hesaplamaları yapılırken 1879 yılında İngiliz Lawson zincir sistemini geliştirmiştir. Böylece 1885’te güvenli bisiklet kavramı ortaya çıkmıştır.

Günümüze kadar bir çok bisiklet tasarımı ortaya çıkmış ve hala çıkmaya devam ediyor. Son günlerde ise artık katlanabilir bisikletler revaçta. Bakalım akıllı bisikletler nasıl olacaklar. İlerleyen günlerde farklı bisikletler görürseniz şaşırmayın…

Kategoriler
SOSYAL BİLGİLER

Türkiye 81 İl Listesi Alfabetik, Plakaları ve Telefon Kodları

Türkiye 81 il alfabetik sıralı bir şekilde, hem plaka kodları hem de telefon kodları ile birlikte sizler için hazırladık. İşte ülkemizde yer alan 81 ilimiz… İşte alfabetik sıralı 81 il listesi…

81 İl Plaka Kodu

81 İl Sıralı

81 İl Telefon Kodu

1 Adana 322
2 Adıyaman 416
3 Afyonkarahisar 272
4 Ağrı 472
5 Amasya 358
6 Ankara 312
7 Antalya 242
8 Artvin 466
9 Aydın 256
10 Balıkesir 266
11 Bilecik 228
12 Bingöl 426
13 Bitlis 434
14 Bolu 374
15 Burdur 248
16 Bursa 224
17 Çanakkale 286
18 Çankırı 376
19 Çorum 364
20 Denizli 258
21 Diyarbakır 412
22 Edirne 284
23 Elazığ 424
24 Erzincan 446
25 Erzurum 442
26 Eskişehir 222
27 Gaziantep 342
28 Giresun 454
29 Gümüşhane 456
30 Hakkâri 438
31 Hatay 326
32 Isparta 246
33 İçel (Mersin) 324
34 İstanbul 212(Avrupa), 216(Anadolu)
35 İzmir 232
36 Kars 474
37 Kastamonu 366
38 Kayseri 352
39 Kırklareli 288
40 Kırşehir 386
41 Kocaeli 262
42 Konya 332
43 Kütahya 274
44 Malatya 422
45 Manisa 236
46 Kahramanmaraş 344
47 Mardin 482
48 Muğla 252
49 Muş 436
50 Nevşehir 384
51 Niğde 388
52 Ordu 452
53 Rize 464
54 Sakarya 264
55 Samsun 362
56 Siirt 484
57 Sinop 368
58 Sivas 346
59 Tekirdağ 282
60 Tokat 356
61 Trabzon 462
62 Tunceli 428
63 Şanlıurfa 414
64 Uşak 276
65 Van 432
66 Yozgat 354
67 Zonguldak 372
68 Aksaray 382
69 Bayburt 458
70 Karaman 338
71 Kırıkkale 318
72 Batman 488
73 Şırnak 486
74 Bartın 378
75 Ardahan 478
76 Iğdır 476
77 Yalova 226
78 Karabük 370
79 Kilis 348
80 Osmaniye 328
81 Düzce 380

 

Türkiye’de Kaç Tane Büyükşehir Var?

Türkiye Cumhuriyetinde 81 il yani 81 şehir bulunmaktadır. 81 ilden 30 tanesi büyükşehir statüsündedir. İşte ülkemizdeki büyükşehirler, hangi iller büyükşehir…

  • Adana Büyükşehir Belediyesi
  • Ankara Büyükşehir Belediyesi
  • Antalya Büyükşehir Belediyesi
  • Aydın Büyükşehir Belediyesi
  • Balıkesir Büyükşehir Belediyesi
  • Bursa Büyükşehir Belediyesi
  • Denizli Büyükşehir Belediyesi
  • Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi
  • Erzurum Büyükşehir Belediyesi
  • Eskişehir Büyükşehir Belediyesi
  • Gaziantep Büyükşehir Belediyesi
  • Hatay Büyükşehir Belediyesi
  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi
  • İzmir Büyükşehir Belediyesi
  • Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi
  • Kayseri Büyükşehir Belediyesi
  • Kocaeli Büyükşehir Belediyesi
  • Konya Büyükşehir Belediyesi
  • Malatya Büyükşehir Belediyesi
  • Manisa Büyükşehir Belediyesi
  • Mardin Büyükşehir Belediyesi
  • Mersin Büyükşehir Belediyesi
  • Muğla Büyükşehir Belediyesi
  • Ordu Büyükşehir Belediyesi
  • Sakarya Büyükşehir Belediyesi
  • Samsun Büyükşehir Belediyesi
  • Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi
  • Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi
  • Trabzon Büyükşehir Belediyesi
  • Van Büyükşehir Belediyesi
Kategoriler
EĞİTİM

Onur Belgesi Nasıl Alınır, Kimlere Verilir?

Onur belgesi kimlere verilir, onur belgesi nasıl alınır, onur belgesi almak için ortalama kaç olmalı? Evet onur belgesi almak isteyen öğrencilerin merak ettikleri soruları cevapladık. İşte onur belgesi nasıl alınır hakkında bilgi…

Öncelikle Onur Belgesi nedir bunu öğrenelim…

Onur Belgesi Nedir?

Okullarda başarılı öğrencileri ödüllendirmek için verilen belgelerden birisidir. Onur Belgesi takdir ve teşekkür belgesi gibi belgelerden farklı olarak not ortalamasına bakılmaksızın verilebilir. İşte onur belgesi kimlere verilir, onur belgesi almak için gerekli özellikler…

Onur Belgesi Kimlere Verilir?

Onur belgesi verilecek öğrenciler okul içerisinde ve dışarısında gösterdikleri doğru davranışlar nedeni ile seçilirler. İşte onu belgesi ile ilgili hükümler…

  • 0kul öğrenci ödül ve disiplin kurulu not şartına bağlı kalmadan;
  • Türkçe’yi doğru, güzel ve etkili kullanarak örnek olmak
  • Bilimsel projeler ile sosyal etkinliklere katılmak, bu çalışmalarda liderlik yapmak, yapılan etkinliklerde eğitime katkıda bulunmak ve üstün başarı göstermek,
  • Okul araç-gereç ve donanımları ile çevreyi koruma ve gözetmede davranışlarıyla örnek olmak,
  • Görgü kurallarına uymada ve insan ilişkilerinde örnek olmak,
  • Trafik kurallarına uymada örnek davranışlar sergilemek,
  • Bilişim araçlarını kullanmada iyi örnek olacak davranışlar sergilemek,
  • Okula ve derslere düzenli olarak gelmek, bu yönde arkadaşlarına iyi örnek olmak,
  • Yaşlı, yetim, öksüz, güçsüz, engelli ve benzeri durumda olanlara yardım amacıyla yürütülen toplum hizmetlerinde görev almak,
    gibi davranışlarından en az birini gösterenler, öğretmenler ve onur kurulunun görüşü de alınarak takdir ve teşekkür belgesiyle ödüllendirilip ödüllendirilmediğine bakılmaksızın onur belgesi ile ödüllendirilir.
  • Ayrıca öğretmenler kurulu, ders yılı başında yukarıda belirtilen davranışların dışında da onur belgesiyle ödüllendirilebilecek davranışları belirler. Belirlenen davranışlar okul yönetimince onur kurulu ile okul öğrenci ödül ve disiplin kuruluna bildirilir.

Onur Belgesi Almak İçin Ortalama

Yukarıda gördüğünüz gibi öğrencilerin not ortalamasına değil davranışlarına bakılarak onur belgesi verilir.

Onur Belgesi 2018-2019 Ne Zaman Verilecek?

2018-2019 Yılında Onur Belgesi Alacak mıyım? diye merak eden öğrenciler dönem sonunu beklemek zorundalar. 1.dönem sonunda onur belgesi verilmez. 2.dönem sonunda onur belgesi verilir.

Onur Belgesi Alıp Aldığımı Nasıl Öğrenebilirim?

Onur belgesi alan öğrenciler e okul üzerinden öğrenci girişi yaparak aldığı belgeler kısmından kontrol yapabilirler. e okul için tıkla >>>

e okulda sadece onur belgesi yazıyor sorusu da çok karşılaşılıyor. Eokul aldığı belgeler modülünde onur belgesi ibaresi geçiyor ise onur belgesi almaya hak kazanmışsınızdır.