Hikaye nedir? Hikaye yada öykü nedir, özellikleri nelerdir? Evet bu yazımızda kısaca hikaye(öykü) özelliklerini anlatacağız. Hikaye ile ilgili merak ettiğini konular ve örnek hikayeyi yazımızın devamında bulabilirsiniz…
Hikaye Nedir?
Hikaye kelime anlamı olarak, bir olayın sözlü ya da yazılı olarak anlatılması anlamına gelmektedir.
Hikaye yazım terimi olarak, gerçek ya da tasarlanmış olayları ilgiyi çekecek bir biçimde anlatan, genellikle beş on sayfadan oluşan düzyazı türüne hikaye yada öykü denir.
Gerçek ya da gerçeğe yakın bir olayı aktaran kısa, düzyazı şeklindeki anlatıdır. Kısa oluşu, yalın bir olay örgüsüne sahip olması, genellikle önemli bir olay ya da sahne aracılığıyla tek ve yoğun bir etki uyandırması ve az sayıda karaktere yer vermesiyle roman ve diğer anlatı türlerinden ayrılır.
Hikâyede kişiler, olay örgüsü, mekan, zaman, anlatıcı ve bakış açısı olmak üzere beş temel yapı unsuru vardır.
Hikâyenin Öğeleri
a. Olay: Hikayede olay, kahramanın başından geçen olay ya da durumdur.
b. Mekan: Hikayede sınırlı bir mekan vardır. Öykülerde mekan detaylı anlatılmaz.
c. Zaman: Hikaye kısa bir zaman diliminde geçer ve geçmiş zamana göre anlatılır.
d. Anlatıcı: Hikayede olayı dinleyiciye anlatan kişidir.
e. Bakış Açısı: Herhangi bir varlık, olay ve insan karşısında, sahip olduğumuz dünya görüşü, hayat tecrübesi, kültür, yaş, meslek, cinsiyet, ruh hali ve yere göre aldığımız algılama, idrak etme ve yargılama tavrıdır.
Hikaye Türleri
Hikaye(Öykü) ikiye ayrılır. Bunlar olay öyküsü ve durum öyküsüdür.
Olay Öyküsü Nedir?
Olay Öyküsü diğer adıyla klasik vaka öyküsü, olaylar zinciri, kişi ve zaman ve yer öğelerine bağlı olarak olaylar serim, düğüm, çözüm sırasına uygun olarak anlatılır. Bu tarz öykülerde öykü olaylara dayanır.
Durum Öyküsü Nedir?
Durum Öyküsü diğer adıyla modern öyküler olay öyküsünde olduğu gibi olaya bağlı gelişmez. Merak öğesi ikinci plandadır. Bu tarz öykülerde ilginç, şaşırtıcı, heyecana getiren olaylar yerine günlük hayattan kesitler verilir.
Hikaye Örnekleri
Türk edebiyatında hikaye(öykü)
Türk edebiyatında ilk öykü örnekleri tanzimat dönemi ile başlar. İlk öykü 1870 yılında Ahmet Mithat Efendi’nin Letaif-i Rivâyet (Söylenegelen Güzel Hikâyeler) eseri olmuştur. En tanınmış öykü yazarları ise Ömer Seyfettin(Falaka, Başını Vermeyen Şehit…), Sait Faik Abasıyanık, Memduh Şevket Esendal gibi isimlerdir…
Hikaye ile ilgili kısa yazımızda sizlere hikayenin özellikleri, hikaye türleri ve hikaye örneklerine yer vererek anlatmaya çalıştık. Konu ile ilgili düşüncelerinizi ve sorularınızı yorum bölümünden yazabilirsiniz.